Lyt her til fortællingen om Nornerne -
fortalt af naturvejleder Jens Reddersen. |
Livet er uforudsigeligt. Karpenhøjs første træskulpturer kom til verden midt i 1990’erne – hjulpet på vej af skæbnen, nemlig Elmesygen.
Elm er en oprindelig dansk træart, og bliver normalt et stort træ, op til 30 m og med tyk stamme. I 1978 nåede en europæisk epidemi af Elmesyge til Danmark, og i 1980-90’erne døde næsten alle store elme i landet. Elmesygen er en svampesygdom og spredes fra syge til raske træer af en lille barkbille (Elme-Barkbille). Svampen angriber det yderste lag af veddet, hvor træets tynde lodrette vandledninger (si-karrene) går. Træet ”overreagerer allergisk” ved at ”lukke for vandet”, og dør så selv af tørst. Først visner bladene i toppen, midt om sommeren, og i de næste par år resten af træet. Næsten alle danske gårde var førhen omgivet af store træer, meget ofte netop Elm. Karpenhøj Naturcenter var indtil 1991 en sådan gård. Da alle de store elme døde (den pludselige skæbne), kom ideen om at bevare stammerne og lave dem til mytologiske skulpturer. Skulpturen De Tre Norner holdt i 20 år, men var i 2014 ædt op af svampe og insekter. |
I 2013 hærgede stormene Allan og Bodil og væltede 1,5 millioner kubikmeter træ i Danmark. I den smukke allé i Vistoft væltede desværre også en kæmpestor fuldkronet bøg. Træet var ellers sundt, men rødderne mod vejen var blevet skadet af lastbiler, og svampe bredte sig i såret. Da rødderne var svækkede, væltede den i stormen. En trist skæbne. Landmand Torben Nicholaisen donerede den til Karpenhøj Naturcenter. Skæbnen har villet, at skæbne-gudinderne De Tre Norner nu er genopstået, ikke af elmesyge-dræbt elm, men af stormfældet bøg.
|